روش تحقیق بررسی عدم علاقه و توجه دانش آموزان در كلاس درس تاریخ

روش تحقیق بررسی عدم علاقه و توجه دانش آموزان در كلاس درس تاریخ روش تحقیق بررسی عدم علاقه و توجه دانش آموزان در كلاس درس تاریخ

دسته : -علوم انسانی

فرمت فایل : word

حجم فایل : 839 KB

تعداد صفحات : 18

بازدیدها : 223

برچسبها : دانلود تحقیق پیشینه تحقیق

مبلغ : 3000 تومان

خرید این فایل

روش تحقیق بررسی عدم علاقه و توجه دانش آموزان در كلاس درس تاریخ در 18 صفحه ورد قابل ویرایش

روش تحقیق بررسی عدم علاقه و توجه دانش آموزان در كلاس درس تاریخ در 18 صفحه ورد قابل ویرایش

مقدمه :

تاریخ سرگذشت گذشتگان و عبرت آموز آیندگان است . هر كشوری متعلق به تاریخ و گذشته خود است و حوادث رخ داده در آن ، پشتوانه فرهنگی آن كشور محسوب می شود. فردی كه از گذشته تاریخی خود مطلع است ، از فرهنگ جامعه خویش دور نیست و در بطن آن زندگی می كند و با كسب تجربه زندگی را برای خود هموار می سازد.

عموماً كتب درسی تاریخ ، همیشه مملو از نام ها و اسامی پادشاهان ، وزیران ، سلسله ها و وقایعی است كه دانش آموزان باید آنرا بخوانند و حفظ نمایند. در نتیجه عملاً در كلاسهای تاریخ كاری جز بالا بردن سطح محفوظات انجام نمی گیرد و نقش معلم ، در حد داستان گویی و نقالی خلاصه می شود.

دكتر صادق زیبا كلام در كتاب « سنت و مدرنیته» نحوه آموزش تاریخ را در جامعه ایران و اروپا با یكدیگر مقایسه می كند و می گوید : در نظام آموزشی و پرورشی ما به مشتی حفظیات ، القائات و تحریفات سیاه و سفید ، بدون آنكه چراغی فرا روی نسل جوان ما ، برای شناخت و درك گذشته اش قرار دهد و كمكی در جهت ایجاد هویت برای زمان حالش بنماید تقلیل یافته است. در اروپا و امریكا ، آموزش تاریخ عبارت است از ایجاد و پرورش استعدادها و قوه تجزیه و تحلیل گذشته .[1]

پژوهنده نیز طی سالها تجربه بخوبی درك نموده كه دانش آموزان بطور كلی علاقه ای به درس تاریخ و كلاس تاریخ ندارند ، پس با شروع این كار پژوهشی سعی می كند راههایی جهت ایجاد علاقه و شوق در دانش آموزان ایجاد كند ، تا این مشكل بزرگ را در كلاس درس
مرتفع سازد.

 

1 ـ 1  بیان موضوع :

مشكل اصلی كه پژوهنده با آن روبرو است ، عدم علاقه و توجه دانش آموزان در كلاس درس تاریخ می باشد و جستجو برای یافتن راههایی جهت افزایش علاقمندی دانش آموزان به درس و كلاس تاریخ مهم ترین هدف پژوهنده می باشد.

2 ـ 1 توصیف وضعیت موجود و تشخیص مسئله :

پژوهنده لیسانس تاریخ را در دانشكده ادبیات فارسی دكتر علی شریعتی شهر مشهد اخذ نموده است و حدود 17 سال سابقه كار دارد. هم اكنون در دبیرستان دخترانه صیرفی واقع در منطقه قاسم آباد ، شریعتی 9 ، تدریس می كند. دبیرستان صیرفی تنها مدرسه موضوعی در استان خراسان و تا سال پیش ، در كل ایران می باشد . مدرسه موضوع محوری ، مدرسه است كه كلاسهای درس آن بر اساس موضوع درس ، مشخص شده است ، یعنی ما در این مدرسه كلاسهای زیر را داریم :

كلاس تاریخ ـ كلاس جغرافیا ـ كلاس زبان انگلیسی ، كلاس زبان فارسی ـ كلاس ادبیات فارسی ـ كلاس عربی ـ كلاس دینی ـ كلاس قرآن ـ كلاس مطالعات اجتماعی ـ كلاس ریاضی  كلاس شیمی ـ كلاس فیزیك ـ كلاس زیست شناسی.

در طبقه دوم دبیرستان ، كلاسهای ریاضی ، فیزیك ، شیمی و زیست شناسی قرار دارد ، چرا كه آزمایشگاه فیزیك ، شیمی و زیست شناسی در این طبقه واقع شده است. و بقیه كلاسها در طبقه سوم قرار دارد. مجموع این كلاسها 13 كلاس می شود. این دبیرستان توسط خیری بنام آقای صیرفی در سال 77 بنا شده است و دارای 3 طبقه ، حیاط نسبتاً بزرگ با باغچه كاری در حاشیه آن ، كتابخانه و اتاق كامپیوتر و وسایل سمعی و بصری می باشد. این مدرسه دو نوبته است و در هر نوبت حدود 450 دانش آموز مشغول تحصیل می باشند.

با وجود آنكه بعد از یكسال از افتتاح آن ، مدیریت محترم دبیرستان ، شیوه نام گذاری كلاسها را بر اساس موضوع محوری قرار دادند و هر درس كلاس مخصوص بخود را دارد و در هر كلاس نیز كمد یا ویترین نسبتاً بزرگی با دربهای شیشه ای نصب شده است و از ابتدای امر از كلیه همكاران دعوت به همكاری نمودند تا در امر تجهیز این كلاسها ، تهیه وسایل كمك آموزشی ، نقشه ، پوستر و … سهیم باشند ، ولی متاسفانه همكاران آن طور كه باید از وجود این كلاسها با امكانات موجود ، به نحو احسن استفاده ننمودند.

 

1-2  اجرای طرح جدید و نظارت بر آن

پژوهنده برای اجرای طرح جدید ابتدا با سایر همكاران هم رشته خود مشورت می كند و نظرات آنان را جویا می شود و بعد از اینكه آنها راه های جدید را مورد ارزیابی قرار دادند و موافقت خود را اعلام  نمودند. پژوهنده مطمئن می شود كه باید این تغییرات صورت بگیرد تا نتیجه مطلوب حاصل آید. سه راه حل اول توام با هم ولی مهم ترین گام همان تغییر در روشهای سنتی تدریس می باشد. پژوهنده در دورة ضمن خدمتی كه در ناحیه برگزار شد ، آموزش الگوهای نوین تدریس را بطور علمی و عملی دید و آگاهی كافی در این زمینه را پیدا نمود تا هنگام تدریس دچار مشكل نشود. چندین كتاب نیز در این زمینه مطالعه نمود من جمله كتاب « آشنایی با یادگیری از طریق همیاری» الیس و والن سوزان [2]،  كتاب « جزئیات روشهای تدریس» نوشته قورچیان[3]، كتاب « آموزش رفتار خلاق و استعدادهای درخشان در دانش آموزان» نوشته شل كراس[4] ، كتاب « ماهیت خلاقیت و شیوه های پرورش آن» ، نوشته حسینی.[5]

دو الگوی بسیار مهم به نامهای : 1ـ طرح كارایی تیم TED و 2 ـ طرح تدریس اعضای تیم TMTD را پژوهنده به خوبی فراگرفت.

ـ شرح خلاصه از طرح كارایی تیم            The Team Effectiveness Design

ابتدا مطلبی را برای دانش آموزان مشخص نموده تا برای جلسه آتی مطالعه نمایند و یا اول جلسه فرصتی می دهیم تا برای آخر زنگ مطلبی را فرا بگیرند. دبیر از قبل سئوالاتی آماده و تكثیر نموده و همه یك نوع سوال و به شكل تستی (ص ـ غ)  و در اختیار تمام               دانش آموزان قرار داده تا پاسخ دهند. ما دو نوع پاسخنامه داریم.

1ـ پاسخنامه فردی    2ـ پاسخنامه گروهی .         

نظر گروه

نظر فرد

غ

ص

ص

غ

بعد پاسخنامه ها را جمع می كنیم و جوابها را چك می كنیم و مشخص می شود آیا گروه موفق بوده یا نه ؟ و نمرة گروهی می دهیم. افراد نمرات متفاوت دارند و نمرة گروه مهم است.

ـ شرح خلاصه طرح تدریس اعضای تیم : The Team Member Teaching Design

در این الگو ما ابتدا مطلبی را برای جلسه آینده تقسیم بندی می كنیم و بچه ها را نیز گروه بندی می نمائیم. در دبیرستان بهتر است گروه 5 تا 7 نفری باشد ما مطلبمان را بین 5 گروه تقسیم بندی می كنیم. 5 گروه ، هر گروه 5 نفر.

 


خرید و دانلود آنی فایل

به اشتراک بگذارید

Alternate Text

آیا سوال یا مشکلی دارید؟

از طریق این فرم با ما در تماس باشید